Zo heb jij een klik en laat je een fantastische indruk achter.

Zo. Vertel eens wat over jezelf. Een door mij gevreesde vraag. In een training, maar ook in een netwerk- of sollicitatiegesprek wordt hij altijd gesteld. Want zeg nou zelf, waar moet je beginnen? Wat wil je weten van me? Wat is slim om juist wel en niet te vertellen? Als wat voor ‘merk’ wil ik mezelf profileren in deze? Als krachtige coach, zorgzame moeder, liefhebbende echtgenoot, sportieve  vrouw of deskundige trainer? Alles wat ik zeg lijkt een ander deel van mezelf tekort te doen. Ik ben dit… en zoveel meer!

Je laat altijd een indruk achterlaat. Of zoals Tony Crabbe het zegt in zijn boek nooit meer te druk  ‘Ook jij bent een merk, of je dat nu wilt of niet?’ Daarin pleit hij er overigens voor jezelf eenvoudig neer te zetten, hoe simpeler hoe beter. Eens Tony! Wat is jouw kracht? Is dat mensen en ideeën verbinden, of ben jij een kei in discussies en projecten verhelderen. Focus op één ding, en handel daarnaar. *Mooi onderwerp voor mijn volgende blog. Houd de site in de gaten!*

Vriend Frank

Een vriend van me, Frank genaamd, was onlangs bij een opleiding waar nogal een diversiteit aan mensen  met maatschappelijk gezien hoge functies waren. Vriend Frank, was zo enthousiast over de kennismaking dat hij het me uitgebreid uit de doeken deed. ‘Jaaah, vertel! Ik houd van inspiratie.’ Het voorstellen ging als volgt. De trainer noemde bepaalde zaken en als jij daar ja op kon zeggen ging je bij die groep staan. Dus bijv. Wie is er getrouwd? Wie sport minstens drie keer per week? Wie houdt van vakantie naar de zon? Wie heeft er kinderen? Wie vraagt zich af of hij op de juiste plek zit? Geen idee of dit echt de vragen waren, maar mocht ik je op Donderdag = Trainingsdag komen, bereid je voor :-) Door deze kennismaking had vriend Frank met iedereen uit zijn groep een klik in meerdere of mindere mate, heerlijk voor de komende opleidingsdagen. Conclusie: verbinding creëer je door iets gemeenschappelijks te zoeken!

Klikken

Probeer dat nou eens te doen in een netwerk- of sollicitatiegesprek. Zoek de verbinding, zoek de klik. Maak het jezelf makkelijk en doe alvast research naar je gesprekspartner, wat doet hij graag en waar is hij goed in? Zie je al een gemeenschappelijke deler? Doet hij ook aan hardlopen, of stemt hij net als jij VVD, of heeft hij kinderen in dezelfde leeftijd of heeft hij bij dezelfde werkgever gewerkt? Gooi het erin als je antwoord geeft op de vraag ‘Zo. Vertel eens wat over jezelf.’

Twee woorden negen letters: duurt lang

En dan nog de meest beruchte valkuil van mijn kandidaten. Ze stappen er allemaal in, geen één uitgezonderd: een ellenlange intro houden. Immers je bent dit en… zoveel meer! Focus en houdt het kort. Ken je KISS? Keep It Short & Simple. Je gesprekspartner bedenkt zelf wel wat hij interessant vindt en zal daar op doorvragen. Zo houd je de aandacht.

Mijn held

Wat is het doel van je gesprek, leg daar de focus op in je antwoord. Prima dat je vertelt dat je gelukkig getrouwd bent, een mooi gezin hebt, van origami vouwen en waterskiën houdt (ik bedoel misschien houdt je gesprekspartner ook wel van origami vouwen). En toch…schakel ook over op de inhoud. Wat is jouw meerwaarde voor je gesprekspartner? Denk aan jouw talent bijv. verbinden of verhelderen én wat levert dat de organisatie op? Hoe help jij je gesprekspartner dan wel organisatie daarmee? Als je deze vraag kunt beantwoorden ben je mijn held! Dat is zo lastig, maar het getuigt van focus en zelfinzicht. Het geeft niet als je het nog niet precies weet, maar ik wil je aanmoedigen om wel op zoek te gaan naar wie je bent.

Nu jij. Zo. Vertel eens wat over jezelf.

Janine Rouvoet
Communicatietrainer + Loopbaancoach 

Afbeelding bij blog Zo. Vertel eens wat over jezelf. JR