De drie belangrijkste vragen in een netwerk- of sollicitatiegesprek

Recent heb ik mijn oude telefoon de OnePlus 1 vervangen door een nieuwe. Zo één waarbij de foto’s ineens een stuk scherper zijn. Daar word ik blij van! Ook dat hij nog nieuw is, zo lekker onbeschreven. Soms ben jij net als mijn nieuwe telefoon. Dan ga je onbekenden ontmoeten en dan ben je nog behoorlijk onbeschreven. Hoewel de mensen waarschijnlijk, net als ik naar mijn nieuwe telefoon, wel wat research hebben gedaan naar je. Vraag je dan af wanneer ze jouw scherp op de foto hebben. Wat moeten ze van je weten?

De meeste gestelde vraag dan wel opmerking in een gesprek met een onbekende is 'Zo. Vertel eens wat over jezelf.' Mijn laatste blog is daaraan gewijd. Maar het gaat een slag dieper dan dat. Heb jij binnenkort een netwerk- of sollicitatiegesprek? Vind je het spannend? Bereid je dan goed voor. Sowieso ook als je het niet spannend vindt beveel ik het van harte aan wil je een goede indruk achter te laten.  Er zijn drie kernvragen die altijd, zij het soms in andere woorden, gesteld worden. Als je deze drie vragen kan beantwoorden, nou dan kan je alles aan. Vertrouw me. Maar vertrouw vooral jezelf! De drie vragen bij een sollicitatiegesprek:

  1. Waarom wil je deze functie vervullen?
  2. Wat is de reden dat je bij deze organisatie wilt werken?
  3. Wat maakt jou de geschikte persoon?

In een netwerkgesprek zal de functie misschien nog wat minder duidelijk zijn, maar als jij weet waar je kracht ligt (vraag 3) en welke functie uitstekend bij je past (vraag 1) en waarom jij zo gepassioneerd bent voor de organisatie dat je met die persoon een gesprek wilt (vraag 2) werkt dat. Vertel dat. En altijd geldt, vertel het met enthousiasme en passie; wees oprecht om oprecht over te komen. Probeer maar eens met een glimlach te zeggen 'ik heb zo'n rotdag' of andersom met een chagrijnig gezicht 'ik ben zo blij'. Dat geloof je niet hé? Wat je zegt moet overeenkomen met hoe je het zegt.

Maar belangrijker dan dat je de vragen perfect beantwoordt is dat je een klik hebt met je gesprekspartner. En die kan je zoeken, maar soms… is hij er ook gewoon niet. Dan is het ook simpel, je zou er toch niet gelukkig worden.
1 +1 moet immers wel 3 worden!

Janine Rouvoet
Communicatietrainer + Loopbaancoach 

Afbeelding bij blog Oprecht Zijn